Дамаска

Дамаска

Дамаската, която се използва при производството на мека мебел може да бъде естествен текстил с натурален произход от естествени природни влакна или изкуствена дамаска – полиестер, еко кожа и други. Естествената дамаска е за предпочитане от хора с алергия и изявена непоносимост към изкуствените материи. Най-масово използваната в производството на мека мебел е комбинираната дамаска от естествени и изкуствени влакна, най-често полиестер и памук, като по този начин се комбинират предимствата и на двата вида тъкани – комфорта на памука и устойчивостта на полиестера. Полиестерна дамаскаПолиестерните дамаски от друга страна са изключително лесни за почистване. Пазете полиестерната дамаска от запалени цигари, горящи свещи и др. Това е лесногорима материя, в която лесно се получават непоправими дупки от изгаряне, при което най-често се налага смяна на цялата дамаска. Същото важи и за тапицерия от изкуствена кожа. За дамаска се използват плътни и здрави тъкани, които да устоят на триенето и износването във времето.
Дамаската е съществената част от една мека мебел. Именно използваната тапицерия придава завършения вид на дивана и може да го накара да изглежда по различен начин в зависимост от цвета и декора на избраната дамаска. Дамаска за мека мебелПоради тази причина и много хора, които искат да внесат известна промяна в домашния интериор предпочитат просто да претапицират старите си мебели в по-различна, модерна и свежа дамаска. Цветът на дамаската трябва да бъде съобразен и с цвета на останалите мебели в стаята и предназначението на самото помещение и същевременно да не прави меката мебел бледнееща в сянката на останалото обзавеждане.
Дамаските сред които можете да направите своя избор са микрофибър, микросуид, шанил, изкуствена кожа, естествена кожа, полиестер, памук-полиестер и много други разновидности. Микрофибърът е сравнително лека дамаска създаваща меко усещане и луксозен съвременен облик на меката мебел. Различни цветове дамаскиИма добра влагоустойчивост и като цяло е доста устойчив в сравнение с други дамаски с подобна плътност.
Производителите на мека мебел обикновено работят с богат асортимент от дамаски от различен вид и от различни производители и вносители на дамаска. Така стига да знаете каква дамаска предпочитате ще можете да изберете подходящата при производителя или търговеца на мека мебел. Най-харесваната и предпочитана дамаска несъмнено е естествената кожа поради нейната здравина и устойчивост във времето и не на последно място красивият и класически вид, който придава на меката мебел. Дамаската от естествена кожа е сравнително скъпа и недостъпна за много потребители.
Още по темата: | Видове дамаски | Почистване на дамаска | Kожа или текстил