Етажерки

Етажерки

Практичните и стилни етажерки са предпочитан акцент в съвременния интериор. Декоративните етажерки лесно се съчетават в стилово отношение с останалите мебели и елементи на интериора. Съвременните етажерки имат различни форми и размери и могат да бъдат изработени от различни материали. Определящи за материала и конструкцията на една етажерка е нейното предназначение. При декоративните етажерки, при които не се предвижда натоварване се допуска олекотена конструкция с акцент върху дизайна. При практичните етажерки, които имат предимно носеща функция се предполага акцентиране на надеждността и здравината на конструкцията. Материалите за изработка на етажерки до голяма степен определят и носещите им свойства. Така например стъклените етажерки предполагат предимно декоративното им приложение.
Стенни етажеркиОсвен като декоративен акцент, етажерките имат и ценна практическа стойност като допълнително място за съхранение на книги, дрехи и други вещи. Стенните етажерки са изключително полезни в малките стаи, където ограниченото пространство не позволява използването на големи гардероби и шкафове. Освен това върху тях могат спокойно да се съхраняват опасни за малките деца предмети, тъй като те със сигурност остават далеч от техния обсег.
Стоящи етажеркиИнтериорните етажерки могат да бъдат стенни, свободно-стоящи или висящи. Висящите етажерки могат да бъдат захванати както за тавана на помещението, така и за дъното на високо разположени стенни шкафове. Най-често висящите етажерки се захващат със здрави капронени въжета или с въжени оплетки. Може да се използва и метална верига за постигане на специфичен декоративен ефект. При висящите и стенните етажерки е изключително важна надеждността и здравината на монтажа. Трябва да се изберат достатъчно монтажни точки и подходящи крепежни елементи за постигане на задоволителна здравина на монтираните етажерки. Стенните етажерки, състоящи се от една единствена полица обикновено се захващат на две или три места за стената, които са в една линия. При такъв начин на монтаж не се препоръчва голяма дълбочина на етажерката и интензивно натоварване поради голямото напрежение, което се получава в монтажните точки. Този недостатък е избегнат при ъгловите етажерки, където се постига много голяма товароносимост поради надеждното захващане. Монтажът на ъгловите етажерки обикновено става в три точки, които този път не са в една линия, откъдето идва и здравината на монтажа.
При свободностоящите етажерки не се изисква специален монтаж или каквото и да е ангажиращо закрепване за стената. Това позволява периодичното им преместване в стаята или от една стая е друга, което е основното предимство на този вид етажерки. Въпреки това при по-високите свободно стоящи етажерки може да се обмисли захващане на горната част за стената за осигуряване на допълнителна стабилност. Друго конструктивно решение за високи етажерки е изработване на дълбоки рафтове в основата и постепенно намаляване на дълбочината на рафтовете във височината на етажерката.
Ъглови етажеркиС огледалните етажерки се постигат няколко допълнителни ефекта – създаване на усещане за просторност на помещението, дължащо се на безспорния ефект на огледалото и възможността за показ чрез отражението в огледалото на задната страна на изложените вещи. Именно тази тяхна способност прави огледалните етажерки силно предпочитани за излагането на ценни колекционерски придобивки.
Металните етажерки за баня предлагат удобно място за съхранение на козметични продукти и аксесоари за баня. Ъгловите етажерки за баня предполагат здраво и надеждно закрепване и се използват предимно във вътрешни ъгли на душ-кабини или в непосредствена близост до душа. Стъклените етажерки над мивката и под огледалото в банята също не отстъпват по стил и надеждност, което ги прави масово предпочитани в стиловите решения за съвременните бани.
Още по темата: декорация | Ковано желязо | Огледала | Етажерки | Шевни машини | Тапети