Аспиратори

Аспиратори

Кухненските аспиратори са сред задължителните електроуреди на съвременното домакинство. Добрите аспиратори засмуква и отвежда миризмите и парите, който се отделят при готвене. Разделят се на няколко основни вида според начина на монтаж и използване. Аспиратор за вграждане е този, който се монтира изцяло или частично в специално пригоден кухненски шкаф. Най-често този тип аспиратори са телескопични – част от пароуловителя се издърпва напред за да се осигури по-голям обсег на действие и оттам по-голяма ефективност на самия аспиратор. Стандартната ширина на кухненския шкаф на аспиратора за вграждане е 60см. Друга разновидност е аспираторът тип камина, който се монтира свободно (не в шкаф) и се предлага най-често с ширина 60 или 90см. Този вид аспиратори се предпочитат заради по-съвременната им визия. От друга страна дизайнът им позволява реализирането на по-големи мощности и завишена ефективност.
Телескопичен аспираторПри монтажът на аспиратори трябва да се предвиди съответното захранване, което е по-удачно да се планира в процеса на монтаж да самата кухня или още при нейното проектиране. Всички модели аспиратори са снабдени със съответните бутони за включване и регулиране на степените на вентилатора, така че не е задължително той да бъде включен в отделен контакт. Допуска се директното свързване на аспираторите към електрическата мрежа посредством устер клема или обикновено усукване на проводниците, като не трябва да се пренебрегва доброто изолиране на мястото на връзката.
Каминен тип аспираторПри кухненски помещения, в които не е предвиден вентилационен отвор, през който аспиратора да отвежда парите, могат да се използват така наречените аспиратори с активен филтър. При тях засмуканите пари се провеждат през филтър с активен въглен и други реактивни елементи, които задържат мазнините и другите тежки съставки, след което се връщат обрано в помещението. Ефективността на тези аспиратори не е за пренебрегване, въпреки че е по-ниска в сравнение с останалите. Освен това при активните аспиратори е наложителна регулярната подмяна на филтъра за да се поддържа необходимата ефективност на филтрацията.
При избора на аспиратор, най-важното е да се съобрази мощността му с големината на кухнята (кубатурата на помещението). Един от основните параметри на аспираторите, който се посочва от всички производители е техният капацитет – колко кубични метра въздух е способен да филтрира аспиратора за един час. За конкретните нужди ще бъдат подходящи всички аспиратори, за които този параметър е по-голям или съпоставим с обема на кухненското помещение (дължина по ширина по височина на стаята) умножен по 10 (минималният брой пъти на час, за които аспираторът ще може да филтрира помещението). Така подбраният аспиратор ще може да филтрира въздуха в помещението 10 пъти за един час.
Цените на аспираторите варират според класа на електроуреда и производителя, които в общия случай определят неговото качество като ефективност и надеждност. Определящо значение за цената, макар и незначително, има и цвета на аспираторите. Иноксовите аспиратори като цяло са малко по-скъпи от същия модел в бяло. Въпреки това електроуредите с покритие от INOX са предпочитани заради иновативната им визия и устойчивостта на покритието. Надеждността и антикорозионните качества на съвременните аспиратори са от решаващо значение за дългия им живот, предвид че са изложени на пара и повишена влажност.
Вграждане на кухненски аспиратор (видеоклип):

Още по темата: бяла техника | Пералня. Перални машини | Бойлери | Съдомиялни | Хладилници | Аспиратори