Тапети за баня

Тапети за баня

Съвременните тапети за баня предлагат възможност за бързо и евтино освежаване на санитарни помещения, като целия процес на лепенето може да се извърши и самостоятелно, без да се ползват услугите на майстор. Разнообразието от тапети за баня дават възможност за задоволяване на индивидуалните стилови изисквания и за визуално съчетаване с останалите декори и аксесоари в банята. Качествените тапети за баня имат добро влагозащитно покритие, което предпазва разлепването им и появата на мухъл и плесен. Тапетите за баня, които могат да устоят на повишената влажност са произведени на основата на винила.
Декор на тапети за баняЗа качественото залепване на новите тапети за баня има значение предварителното почистване и обработване на стените и правилният избор и прилагане на лепилото за тапети. Старите тапети за баня трябва да бъдат отстранени изцяло преди да се пристъпи към залепването на новите. Лепенето върху старите тапети за баня или върху неотстранени парчета от тях ще доведе до набъбване и създаване на неравности по стените. Дупките и неравностите по стените трябва да бъдат запълнени и заравнени. Всички винтове и пирони, които няма да се използват трябва да бъдат извадени, а не отрязани. Лепенето на тапети за баня върху тях крие риска от ръждясването им и избиването на ръждата през самите тапети.
Тапети за баня с принтСамото лепене на тапетите за баня е добре да започне от средата на най-голямата стена. Може да се измери средата на стената в горната и в долната и част, след което да се прекара вертикална линия по която да се водите при лепенето. Отрежете парче от тапетите с дължина около 10 сантиметра повече от височината на стената. Излишната част ще бъде отрязана внимателно по ръба на стената след залепването на тапета.
Тапетите за баня, както и останалите се лепят винаги от горе надолу. При залепването на първото парче трябва да се съблюдава съвпадането му с предварително начертаната вертикална линия. В процеса на залепване на тапетите се следи за въздушни балони, които остават по тапета и се отстраняват с помощта на мека памучна кърпа с движения от средата на тапета навън (наляво и надясно). тапети за баня на ролкиАко въпреки това останат балони с въздух под тапета, те могат да бъдат пробити с тънка игла и въздухът да бъде изкаран през така полученият малък отвор. При лепене на всяко следващо парче се съблюдава съвпадането на шарките. При тапети за баня с едрогабаритни шарки може да се наложи отпускането на повече аванс при предварителното разкрояване на дължините на парчетата за да може при напасването на шарките да не се открие част от стената в горната или долната част.
При достигане на ръб се препоръчва тапета да се отреже така че да застъпва 4-5 сантиметра от новата стена, а следващият тапет да се залепи плътно до ръба. Така напаснатите тапети за баня ще имат по-завършен вид. Отстраняването на излишните тапети в горната и долната част става лесно с остър макетен нож, като ножа може да се подвежда с линеал или друга права повърхност ако самите ръбове го позволяват.
Използването на тапети за баня може да доведе до известни проблеми поради повишената влажност и конденз в помещението. Тези условия могат да причинят разлепяне на тапетите и поява на мухъл на определени места. Този процес може да протече ускорено при тапети за баня с ниска цена и съмнително качество. Възможността за поява на подобни проблеми е минимална при използването на тапети за баня в перални помещения и в тоалетни, когато са отделени от банята, тъй като влажността там е относително нормална.


Видео клип за лепене на тапети:


Още по темата: мебели за баня | Моноблок | Биде | Тапети за баня | Вани | Мивки за баня | Аксесоари за баня | Плочки за баня