Кухненски плотове

Кухненски плотове

Кухненските плотове са едни от най-забележимите детайли в съвременната кухня и затова трябва да бъдат прецизно подбрани като цвят и структура. Днешните кухненски плотове могат да бъдат изработени от различни материали, като сред най-предпочитаните са тези от гранит заради превъзходните им качества и плотовете от ПДЧ (термоплотове) заради достъпната им цена и лесният монтаж.
Кухненските плотове от гранит сами по себе си говорят за елегантност и лукс, като освен това те са много по издръжливи във времето. Имат изключително висока устойчивост на висока температура и повишена влажност. Върху кухненски плот от гранит можете спокойно да поставите горещ тиган или тенджера без да го повредите. Тези плотове не абсорбират и не задържат влага с течение на времето. Цената на съвременните кухненски плотове от гранит е сравнително висока и обработката им (оформяне и разпробиване) е относително трудоемка. Поради високата си плътност, те са много по-тежки в сравнение с плотовете от ПДЧ.
Кухненски термо-плотКухненските плотове трябва да имат надеждно и устойчиво на износване покритие за да запазят свежия си вид дори и след години на интензивна експлоатация. Кухненски плотове от мрамор се използват рядко, тъй като са по-меки от гранита и въпреки че също са устойчиви на високи температури и не се влияят от влагата, те се почистват много по-трудно и затова намират по-широко приложение в банята.
Зарязване на кухненски плотовеКухненски плотове от неръждаема стомана се използват предимно в промишлените кухни, където се приготвя огромно количество храна и експлоатацията им е високо интензивна – ресторанти и заведения за бързо хранене. Те имат отлични характеристики по отношение на водна и температурна устойчивост, лесно почистване и дълъг живот, но именно поради промишления си вид не намират приложение в стилните интериорни решения.
Производителите на термоплотове предлагат и термогръб в същия декор за всички кухненски плотове. Атрактивно и стилно решение може да бъде използването на керамични плочки вместо термогръб, като цвета и декора им трябва да бъдат съгласувани с останалите шкафове и кухненския плот. Въпреки, че цената на подобно изпълнение е обикновено по-висока или най малкото е по-трудоемко, то е често предпочитано заради високата устойчивост и лесното почистване на плочките. Препоръчително е използването на водобранна лайсна и внимателното запечатване със санитарен силикон между гърба и кухненския плот за да се предотврати инцидентното проникване на вода зад кухненските шкафове.
Кухненски плотове - ламинираниНезависимо от структурата си, всички кухненски плотове трябва да бъдат изрязани за да се монтират мивките и уредите за вграждане. Това може да стане по време на монтажа или предварително в производственото помещение. Габаритното оформяне на кухненските плотове също трябва да бъде прецизно за да могат да паснат на предназначеното им място. Препоръчително е зарязаните страни на кухненските плотове от ПДЧ да бъдат кантирани или запечатани за да се предпазят от влагат и проникването на вода в структурата им, което има силно разрушително действие.
Ръбовете на кухненските плотове имат своето естетическо и практическо значение. Кухненските плотове от ПДЧ (термоплотовете) се предлагат с предварително обработени ръбове, които могат да са повече или по-малко заоблени или почти правоъгълни. Профилът на кухненските плотове от гранит или мрамор може да бъде оформен по конкретна спецификация в рамките на технологичните възможности. Малкият канал в долната част на ръба не позволява подливането на вода към кухненските шкафове и именно затова е препоръчителен, дори и да доведе до известно оскъпяване.
Видеоклип, показващ как се монтира кухненски плот:

Още по темата: за кухня | Барплот | Мивки за кухня | Снимки на маси | Кухненски плотове | Снимки на мивки