Лампи

Лампи

Лампите могат да бъдат класифицирани по различни признаци, като според предназначението им те се разделят на интериорни и екстериорни, към които спадат градинските лампи. Според околните работни условия, лампите се делят на влагоустойчиви и лампи за сухи помещения.
Таванните лампи (плафониери, полилеи, спотове) са най-често използваните осветителни тела за кухни, холове и спални. Могат да се използват в комбинация със стенни лампи за подобряване на осветеността в помещенията. Стенните лампи имат типично приложение в коридори, както и във всекидневни, най-често над дивана, на стената срещу телевизора.
Лампи от ратанНай-използвани към момента са лампите с нажежаеми жички и то не толкова заради качествата им, колкото заради ниската им цена. Доказано е, че халогенните лампи са по-издръжливи на променливи външни условия, имат по-дълъг живот и за по-ефективни – произвеждат повече светлина от единица консумирана електроенергия. Флуоресцентните лампи представляват стъклена тръба, изпълнена с газ и покрита с флуоресцентно вещество по вътрешната си повърхност. Тези лампи имат години живот и са на практика най-високо ефективните осветителни тела.
Лампите за баня са няколко вида според предназначението им. Основната лампа, монтирана на тавана или високо на стената, има за цел да осигури необходимото осветление в помещението. Обслужващата лампа до огледалото трябва да осветява равномерно лицето ви, докато стоите пред огледалото. Тези лампи обикновено се монтират на височина 170-180 сантиметра от пода на банята. Най-подходящи в случая са лампите с нажежаема жичка и матирана повърхност за предотвратяване на нежеланите отблясъци. При бани с Г-образна или друга неправилна форма може да се наложи монтиране на допълнителни лампи в затъмнените участъци.
Лампа за таванен монтажГолям процент от интериорните лампи се захранват директно с мрежово напрежение от 220 волта, като лампите с открити метални части по корпуса задължително трябва да бъдат заземени. При двупроводна инсталация, металния корпус на лампите се свързва към нулата (синия проводник или по-светлия, ако няма син). Препоръчително е преди пристъпване към свързване на лампите да се замери с фазомер дали цветовете на кабелите отговарят на приетите стандарти. Друго задължително условие при осветителните инсталации е ключовете (прекъсвачите) за лампите за прекъсват фазата, а не нулевия проводник. При нисковолтовите лампи, например 12 или 24 волтовите, се налага използването на допълнителен понижаващ трансформатор, чиято мощност да бъде съобразена със сумарната мощност на всички лампи, които ще се захранват с него.
Още по темата: осветление | Светодиодно интериорно осветление | Енергоспестяващи лампи | Лампи | Осветление в дома | Нощни лампи | Снимки на осветление | Луминисцентни лампи