Разтегателни дивани

Разтегателни дивани

Разтегателните дивани предлагат една допълнителна и много полезна възможност за трансформиране на дивана в легло. Разтегателните механизми могат да бъдат различни видове и да предлагат различна степен на комфорт. Освен това капацитета им е различен – някои разтегателни дивани могат да настанят двама души докато други само един. Дължината на механизма за спане трябва да е 190-200см а ширината му за двама души поне 140см, като компромисния вариант е 120см.
Разтегателните дивани се разделят на няколко вида според вида на разтегателния механизъм. Ламелен механизъм за резтегателен диванЦената и предлагания комфорт са различни за различните модели, също така някои са по-леки и лесни за трансформиране.
Разтегателните дивани с ламелен механизъм са най-често срещаните. Механизма от този тип може да бъда изработен и с пружини и мрежовидна стоманена оплетка, както се срещаше в недалечното минало. Лесни се разтягат и могат да се използват с почти всички модели дивани. Ширината им е стандартизирана за фотьойли, двойки и тройки. Механизма се сгъва лесно на 3 като сандвич и служи за основа на седалките на дивана. При кожените дивани е добре да се използва подложка между механизма и седалките за да не се нарани кожата от пружините или ламелите на механизма. Цената им е сравнително ниска понеже се произвеждат серийно, но не са много удобни и съответно не са подходящи за всекидневна употреба. Разтегателен диван с пружинен механизъмВъпреки това може да се разчита на тях за периодично настаняване на гости.
Дивани с рамково разтягане – този тип разтегателни механизми се използват предимно при фотьойлите. Конструкцията им е масивна и тежка, поради което често при диваните се разделя на два механизма които могат да се разтягат независимо един от друг, като по този начин тежестта е два пъти по малка и дивана може да се трансформира лесно от един човек. При разтегнато състояние двата механизма на дивана са в непосредствена близост един до друг и образуват монолитно двойно легло. Тези механизми са по трудоемки от ламелните, изработват се индивидуално и оттам цената им е по-висока. Няма ограничения за ширината и дължината на спалната площ. Сгъват се на три части като едната част играе ролята на седалката на фотьойла (дивана). Изключително удобни за спане и напълно безшумни, за разлика от скърцащите пружини и сглобки на ламелните механизми. Подходящи са за всекидневна употреба.
Двуместен разтегателен диван При разтегателните дивани с чешки механизъм половината от леглото се явява седалката а другата половина се издърпва изпод седалката и се повдига на нейното ниво посредством механизма. Подходящи са за двама души като положението за спане е по дължината поради което се налага изискването седалката на дивана да е широка поне 190см. Чешките механизми се изработват серийно, откъдето идва ниската им цена, а удобството което предлагат е сходно с това на рамковото разтягане. Единственото неудобство е че ширината на дивана трябва да се съобрази с механизма.
При диваните с падащ гръб, разтегателния механизъм (леглото) се състои от две части – седалката и облегалката на дивана. Седалката се издърпва напред чрез приплъзващ механизъм на колелца, а облегалката пада на нейно място, следствие на което се получава леглото. Лесен за трансформиране този спален механизъм предлага изключителен комфорт и се изработва с всякаква ширина. Положението за спане, подобно на чешкия механизъм е по дължината на дивана, поради което се налага ширината на седалката (разстоянието между подлакътниците) да е поне 190см. Пространството под седалката може да се използва като ракла с 2 или повече отделения за складиране на вещи или спално бельо.


Още по темата: мека мебел | Цвят на тапицерия | Дивани | Разтегателни дивани | Фотьойли