Винтоверт

Винтоверт

При избор на винтоверт за периодичните домашни ремонти или за професионална работа трябва да сме запознати с естеството на работата, която трябва да се извършва с помощта на винтоверт, както и с качествата и параметрите на предлаганите на пазара винтоверти и ценовият диапазон на отделните класове. Наличието на винтоверт в домашния набор от инструменти ще улесни и ускори както леките домашни ремонти, така и по-сериозните проекти. В зависимост от начина на захранване винтовертите биват акумулаторни и електрически (захранвани от мрежата). Електрически винтовертЕдни от най-реномираните производители на винтоверти са Makita, Bosch, Hitachi и Sparky. Sparky се произвеждат в България (в бившия завод Елтос в Ловеч) под немски лиценз и се ползват с добро име сред професионалистите.
Акумулаторният винтоверт има редица преимущества, което го прави предпочитаният вариант. Той може да бъде използван на места, където липсва електрическо захранване и предоставя пълна свобода на движението, тъй като няма ограничаващ захранващ кабел. Този вид винтоверт може да бъде комплектован с една или две батерии, като естествено препоръчително е батериите да са две за да не се прекъсва работата по време на зареждане. Батериите на акумулаторния винтоверт могат да издържат с години при правилна експлоатация. Акумулаторен винтовертПрофесионалните винтоверти от висок клас се предлагат с бързи зарядни устройства, които могат напълно да заредят изтощената батерия в рамките на 15-30 минути. Съвременният професионален акумулаторен винтоверт не отстъпва на мрежово захранваният по отношение на параметри и функционалност.
Сред основните параметри на акумулаторния винтоверт е работното му напрежение. Най-популярни за 9, 14.4 и 18 волтовите винтоверти. По-високото напрежение предопределя голяма мощност и възможност за извършване на по-широк диапазон операции, поради което 18 волтовият винтоверт е предпочитан от повечето професионалисти. Единствените но не дотам значими недостатъци са малко по-завишеното тегло поради по-обемните батерии и по-високата цена. Литиево-йонните (Li-ion) батерии са предпочитани заради ниското им тегло и високата издръжливост въпреки по-високата им цена. Акумулаторен винтоверт МакитаКапацитета на батериите за винтоверти е в порядъка 1000-3000 мили амперчаса (mAh), като времето за зареждане на една батерия е пропорционално на нейния капацитет.
Друга силно ценена екстра на акумулаторният винтоверт е възможността за регулиране на оборотите (скоростта на въртене). Това става чрез плавно натискане на спусъка до различна степен, като максимална скорост на въртене се получава при напълно натиснат спусък (пусков бутон). Повечето модели винтоверти имат превключвател за бързи и бавни скорости, като плавното регулиране на скоростта отново се извършва от спусъка. Много винтоверти имат вградено осветление, най-често един или два светодиода, за осветяване на работната зона в затъмнен участък. В зависимост от модела, осветлението може да се включва от допълнителен бутон или се включва при всяко натискане на спусъка.
Едни от основните параметри и характеристики, които трябва да се вземат предвид при избора на акумулаторен винтоверт са:
1. Работно напрежение и вид на батериите и зарядното. Винтоверт с литиево йонна батерияКакто споменахме за предпочитане е 18 волтов винтоверт с литиево-йонни (Li-ion) батерии и бързо зарядно;
2. Една или две работни скорости и плавен спусък за плавно регулиране на скоростта;
3. Въртящ момент – определя силовата характеристика на винтоверта и се измерва в Nm (Нютон метри);
4. Ударно действие – безспорно ценна екстра, позволяваща на винтоверта да замести перфоратора в определени операции. Така например с винтоверт с ударно действие успешно могат да се пробиват фаянсови плочки, теракот и други подобни.
5. Вид на патронника – от значение е за бързата смяна на битове и свредла. Максималният му диаметър определя най-големият размер свредло, което може да се използва. Най-често е 10 или 12 милиметра, въпреки че могат да се използват по-големи свредла с намален диаметър на частта за захвашане.
Основното преимущество при мрежовото захранваните винтоверти е непрекъснатото захранване, въпреки че захранващият кабел налага известни ограничения и неудобства по време на работа. Като цяло са по-мощни и имат по-висок въртящ момент. Професионалните винтоверти от този тип се предлагат с дълъг захранващ кабел за да се избегне нуждата от удължител и постоянното превключване на инструмента.
Още по темата: ремонти | Топлоизолация | Винтоверт | Рулетка | Нивелир | Лазерен нивелир | Ъглошлайф | Отвертки | Клещи | Перфоратор | Хидроизолация | Тавани