Видове бои. Избор на боя

Видове бои. Избор на боя

При избора на боя от значение са вида на повърхностите, декора и предназначението на стаята. Цвета на търсената боя не е за пренебрегване и трябва да бъде внимателно подбран тъй като е основният фактор определящ настроението на стаята. По-светлите цветове например създават усещане за по-голямо пространство. Компютърното тониране на бои позволява получаването на хиляди цветове боя с изключителна точност.
Преди боядисване, след като сме избрали вида боя, която ще използваме е необходимо да преценим колко боя е необходима.Акрилни бои. Всяка боя има разходна норма дадена от производителя показваща колко литра боя са необходими за боядисване на квадратен метър площ. След като измерим лицето на стени и тавани, които предстои да боядисаме и го умножим по броя пластове боя които възнамеряваме да нанесем вече можем лесно да пресметнем колко боя ще е необходима. Тази преценка ще бъде груба но с малък запас ще ни спести неприятна изненада от типа „я, боята свърши” по време на боядисване.
Има много видове бои, всяка от които има своите характеристики и особености. Всички бои се състоят от три компонента – оцветител, разредител и свързващо вещество.
Варни бои – позволяват на боядисаната повърхност да диша. Свързващият агент на тези бои е гасената вар. Варовите бои не позволяват развитието на мухъл върху боядисаните повърхности, поради което се използват успешно в помещения с висока влажност.
Маска за боядисванеЦиментови бои – използват се за боядисване на фасади и влажни помещения. Свързващият агент на тези бои е цимента.
Блажни бои – образуват непропускливо покритие, което не позволява на боядисваните повърхности да дишат, което е основен недостатък на този вид бои и е причина за надигането и напукването им след време вследствие на появила се под боята влага.
Бои за стъкло – могат да се намерят в специализирани книжарници и магазини.
Фасадни бои – трябва да са устойчиви на променливите атмосферни условия и да предпазват сградата от разрушаващото им действие. Цвета на тези бои с времето избледнява. Могат да се нанасят с пистолет или ръчно с валяк или четка.
Акрилни бои – синтетични полимерни бои на водна основа с универсално приложение. Съхнат бързо и запазват характеристиките си дълго време.Екстериорна бояСиликонови бои – устойчиви са на топлина и се втвърдяват след нагряване.
Маслените бои използват база от растителни смоли, които се добиват от растителни мазнини, например от лен или соя и се разтварят в минерални разтворители.
Алкидните бои са най-често срещаните бои, към които обикновено се причисляват и маслените бои. Името им идва от синтетичните смоли, които обикновено съдържат растително масло. Алкидните бои имат висока износоустойчивост и адхезионна способност. Могат да се нанасят върху латексови бои след предварително награпяване на повърхността със шкурка.
Латексови бои – масово използвани напоследък бои на водна основа за интериора. Имат добра покриваемост и съхнат бързо.
Още по темата: боядисване | Видове бои. Избор на боя | Латекс и боядисване с латекс | Боядисване на стени | Шпакловка