Латекс и боядисване с латекс

Латекс и боядисване с латекс

Предлагания на пазара латекс бива бял и цветен, като цветния латекс се предлага в хиляди нюанси чрез компютърно тониране. С латекс могат да се боядисват вътрешни стени и тавани. Латексът има добра покриваемост и може да се почиства лесно с вода. За помещения с повишена влажност се препоръчва дишащ латекс. Боядисването с латекс може да се извършва с четка или валяк.
Преди боядисване с латекс е необходимо нанасяне на грунд, който подобрява адхезията на латекса и намалява разхода му. Оцветител за латексГрунда същевременно намалява и грапавината на боядисваната с латекс повърхност и до известна степен я импрегнира. Повърхностите трябва да бъдат сухи и чисти. Добре е прекалено гладките повърхности да се награпят с шкурка преди боядисване с латекс, а силно абсорбиращите повърхности да се обработят с грунд. За грундиране може да се използва рядък разтвор на латексова боя с вода.
Латексовите бои са екологично чисти, негорими и устойчиви бои на водна основа, съставени от микро полимерни частици. След изсъхване, латекса придава матов отенък на повърхностите. За постигане на блясък при боядисване с латекс може да се нанесе и лаково покритие след засъхването му.
Боите от латекс се нанасят на два или три пласта за постигане на гладко покритие и равномерен цвят. Машина за боядисване с латексЛатекса съхне бързо и след около час след боядисването може да се нанесе следващия пласт. Поради бързото съхнене трябва да се работи бързо с латексови бои. Засъхналия латекс се отстранява трудно, затова е добре своевременно да почистите с вода инцидентно зацапаните с латекс места.
Латексовите бои трябва да се съхраняват на умерени температури. Латекса е негорим и възпламеняването му е невъзможно, но от друга страна ниските температури ще доведат до замръзване на латексовата боя, след което тя става неизползваема.
Латексовите бои образуват устойчиви на механични и атмосферни влияния покрития. Могат да се разреждат с вода до постигане на желаната консистенция.
Латексовите бои са безопасни за работещите с тях и не отделят газове предизвикващи главоболие.
Не е препоръчително директното нанасяне на латекс върху блажна боя. Необходимо е отстраняването и или обработване с грунд.
Боядисване с латексови бои (помощен видео клип):

Още по темата: боядисване | Видове бои. Избор на боя | Латекс и боядисване с латекс | Боядисване на стени | Шпакловка